Ga naar de inhoud

WCAG 2.1 (AA) Evaluatierapport MijnZorg Utrecht

Rapport auteur: Bas Steeg, adviseur
Evaluatie opdrachtgever: ZorgNed Automatisering
Evaluatiedatum: 17-04-2024

Managementsamenvatting evaluatierapport

Het cliëntportaal van ZorgNed wordt ontwikkeld met digitoegankelijkheid als belangrijk speerpunt. In hetportaal wordt er rekening gehouden voor mensen met een functiebeperking. Op die manier kunnen mensenmet bijvoorbeeld een visuele beperking de inhoud van het portaal op een juiste manier laten voorlezen dooreen screenreader.

ZorgNed biedt de technische mogelijkheden om het cliëntportaal digitoegankelijk te maken volgens de normen van de WCAG2.1 op AA-niveau. De instantie die het cliëntportaal afneemt bij ZorgNed Automatisering speelt een belangrijke rol om ook de inhoud van het cliëntportaal digitoegankelijk te houden. Er spelen hier drie belangrijke punten:

  • De huisstijl dient contrastrijk genoeg te zijn (1.4.3)
  • De gebruikte taal moet begrijpelijk zijn (3.1.1)
  • De inhoud van documenten die zijn geüpload moeten ook voldoen aan alle normen van de WCAG2.1 op AA-niveau.

Scope van de evaluatie

Websitenaam Cliëntportaal ZorgNed Scope van de website Alle webcontent, inclusief content als ingelogde gebruiker met DigiD. WCAG Versie 2.1 Conformiteitsdoel AA Basisniveau van toegankelijkheid-ondersteuning Mozilla Firefox met JAWS Verdere onderzoeksvereisten Steekproef Alle webpagina’s en webcontent van de website zullen in de evaluatie getest worden, in plaats van enkel de steekproef.

Uitgebreide toetsresultaten

Samenvatting

Gerapporteerd over 50 van 50 WCAG 2.1 AA Success Criteria.

  • 36 Voldoende
  • 1 Onvoldoende
  • 0 Onbekend
  • 13 Niet van toepassing
  • 0 Niet getoetst

Alle resultaten

1 Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven
Success CriteriumUitkomstBevindingen
1.1.1: Niet-tekstuele contentVoldoendeLinksboven op de pagina bevindt zich het logo van de betreffende instantie. Dit <img>-element is voorzien van een toepasselijke <alt>-beschrijving.
1.2 Op tijd gebaseerde media
Success CriteriumUitkomstBevindingen
1.2.1: Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)Niet van toepassingEr is geen geluid of videobeeld.
1.2.2: Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)Niet van toepassingEr is geen audiocontent.
1.2.3: Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)Niet van toepassingEr is geen tijd gebaseerde media.
1.2.4: Ondertitels voor doven en slechthorenden (live)Niet van toepassingEr is geen live audiocontent.
1.2.5: Audiodescriptie (vooraf opgenomen)Niet van toepassingEr is geen videocontent.
1.3 Aanpasbaar
Success CriteriumUitkomstBevindingen
1.3.1: Info en relatiesVoldoendeDe witte balk boven in het scherm heeft de role=”banner”. In deze banner zit ook de (in eerste instantie verborgen) knop om direct naar de inhoud van de pagina te gaan, met de role=”link”. Als de ingelogde gebruiker verschillende dossiers kan bekijken, is er een uitklapscherm naast het profiel-icoon met de role=”menu”. De blauwe menubalk heeft de role=”navigation”. Alle links op de pagina (rode, onderstreepte woorden) hebben de role=”link”.
1.3.2: Betekenisvolle volgordeVoldoendeKopvolgorde wordt aangehouden (<h1>, <h2>, etc.). Alle lijsten staan op een logische volgorde.
1.3.3: Zintuiglijke eigenschappenVoldoendeEr worden geen instructies gegeven die afhangen van vorm, kleur, omvang, visuele locatie, oriëntatie of geluid.
1.3.4: WeergavestandVoldoendeDe pagina werkt zowel in portret- als in landschapsmodus.
1.3.5: Identificeer het doel van de inputVoldoendeInvulvelden in formulieren hebben de juiste regions, of waar nodig, een ARIA-label.
1.4 Onderscheidbaar
Success CriteriumUitkomstBevindingen
1.4.1: Gebruik van kleurVoldoendeAls er kleur wordt gebruikt om informatie over te brengen, is er altijd een tekstueel alternatief. Bijvoorbeeld als er een formulierveld verkeerd wordt ingevuld.
1.4.2: GeluidsbedieningNiet van toepassingEr is geen geluidsweergave.
1.4.3: Contrast (minimum)VoldoendeDe contrastverhoudingen van tekst is altijd minstens 4,5:1.
1.4.4: Herschalen van tekstVoldoendeDe tekst kan tot 200% geschaald worden zonder verlies van content of functionaliteit.
1.4.5: Afbeeldingen van tekstVoldoendeLinksboven op de pagina bevind zich het logo van de betreffende instantie. Het kan zijn dat dit logo ook tekst bevat van de gemeente. Als dit zo is, bevat de afbeelding een toepasselijke <alt>-beschrijving.
1.4.10: ReflowVoldoendeMet een breedte van 320 CSS-pixels en een hoogte van 256 CSS-pixels gaat er geen informatie of functionaliteit verloren.
1.4.11: Contrast van niet-tekstuele contentVoldoendeComponenten van de gebruikersinterface hebben altijd minstens een contrast van 3:1.
1.4.12: TekstafstandVoldoendeEr is geen sprake van verlies van content of functionaliteit bij het aanpassen van stijleigenschappen.
1.4.13: Content bij hover of focusNiet van toepassingEr is geen content bij hover of focus; een actie van de gebruiker is altijd nodig (op “Enter” drukken).

2 Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk
Success CriteriumUitkomstBevindingen
2.1.1: ToetsenbordVoldoendeDe gehele website is te bedienen met behulp van een toetsenbord.
2.1.2: Geen toetsenbordvalVoldoendeMet behulp van de Tab-toets is het mogelijk de focus op het volgende object te zetten, met Shift-Tab het vorige object. Het is altijd mogelijk om met het toetsenbord uit een scherm te komen.
2.1.4: Enkel teken sneltoetsenNiet van toepassingEr wordt geen gebruik gemaakt van sneltoetsen.
2.2 Genoeg tijd
Success CriteriumUitkomstBevindingen
2.2.1: Timing aanpasbaarVoldoendeEr is geen tijdslimiet voor de webpagina. Als een gebruiker is ingelogd met DigiD, wordt de gebruiker uitgelogd na 15 minuten inactiviteit. Deze tijdslimiet is essentieel.
2.2.2: Pauzeren, stoppen, verbergenNiet van toepassingEr is geen bewegende, knipperende, scrollende of automatisch actualiserende informatie.
2.3 Toevallen en fysieke reacties
Success CriteriumUitkomstBevindingen
2.3.1: Drie flitsen of beneden drempelwaardeNiet van toepassingEr zijn geen flitsen.
2.4 Navigeerbaar
Success CriteriumUitkomstBevindingen
2.4.1: Blokken omzeilenVoldoendeDoor op de Tab-toets te drukken kan een gebruiker direct naar de inhoud van de pagina onder de blauwe menubalk.
2.4.2: PaginatitelVoldoendeDe titels komen overeen met de selectie in de blauwe menubalk: * – Home, * – Hulp, * – Meldingen, * – Agenda, * – Documenten, * – Berichten, * – Formulieren. De * is hier de naam van het cliëntportaal van de betreffende instantie.
2.4.3: Focus volgordeVoldoendeDe webpagina’s zijn sequentieel navigeerbaar. De navigatievolgorde begint bij een ingelogde gebruiker bovenin de witte balk en gaat van links naar rechts. In de blauwe menubalk is de volgorde van links naar rechts. Voor de inhoud van de pagina is de volgorde van boven naar beneden. Op het Home-scherm is dat eerst de inhoud van de pagina (Agenda, Documenten, Berichten), en daarna de inhoud van de sidebar (Contactpersonen). Bij formulieren (zowel als ingelogde als niet-ingelogde gebruiker) is de navigatievolgorde van boven naar beneden.
2.4.4: Linkdoel (in context)VoldoendeEr wordt altijd gebruik gemaakt van duidelijke linktekst – “Mijn gegevens”, “Uitloggen”, “Naar mijn agenda”, “Naar mijn documenten”, “Naar mijn berichten”. In het geval van de downloadknop waar “Downloaden” staat, is er een ARIA-label opgenomen met een duidelijke omschrijving (“Download agenda”, “Download document”).
2.4.5: Meerdere manierenVoldoendeDe verschillende pagina’s zijn bereikbaar vanuit de blauwe menubalk. Ook zijn deze pagina’s, als er inhoud is, te bereiken via de Home-pagina.
2.4.6: Koppen en labelsVoldoendeDe headings beschrijven het onderwerp of doel van de inhoud (“Welkom <gebruiker>”, “Agenda”, “Documenten”).
2.4.7: Focus zichtbaarVoldoendeDe toetsenbordfocus heeft een duidelijke omranding met voldoende contrast.
2.5 Input Modaliteiten
Success CriteriumUitkomstBevindingen
2.5.1: AanwijzergebarenNiet van toepassingEr zijn geen meerpuntsgebaren nodig.
2.5.2: AanwijzerannuleringVoldoendeHet down-event van de aanwijzer wordt niet gebruikt om enig onderdeel van de functie uit te voeren.
2.5.3: Label in naamVoldoendeBij componenten waar tekst aan de gebruikersinterface zit, bevat dit een label met de tekst van dit component (bijvoorbeeld “Menu”, dit wordt voorgelezen door screenreaders als “Menu-link”).
2.5.4: BewegingsactiveringNiet van toepassingEr is geen functionaliteit die kan worden bediend door beweging van een apparaat.

3 Begrijpelijk

3.1 Leesbaar
Success CriteriumUitkomstBevindingen
3.1.1: Taal van de paginaVoldoendeDe <language> staat juist ingesteld op Nederlands (lang = “nl”).
3.1.2: Taal van onderdelenNiet van toepassingEr zijn geen andere talen.
3.2 Voorspelbaar
Success CriteriumUitkomstBevindingen
3.2.1: Bij focusVoldoendeEr is geen contextwijziging bij focus op een element.
3.2.2: Bij inputVoldoendeEr is geen automatische contextwijziging bij input van een element: de gebruiker wordt bijvoorbeeld bij het verkeerd invullen van een formulier na het klikken op “Volgende” geïnformeerd dat er verkeerde elementen zijn.
3.2.3: Consistente navigatieVoldoendeDe blauwe menubalk is in ieder scherm hetzelfde. Hetzelfde geld voor de witte navigatiebalk en de footer van de pagina. Alleen de inhoud van de pagina verandert.
3.2.4: Consistente identificatieVoldoendeDe functionaliteit van de menuknoppen, links naar andere pagina’s en downloaden werken hetzelfde en zien er hetzelfde uit over alle pagina’s.
3.3 Assistentie bij invoer
Success CriteriumUitkomstBevindingen
3.3.1: FoutidentificatieVoldoendeDe gebruiker krijgt een tekstveld te zien met in welke formuliervelden er verkeerde informatie is ingevuld.
3.3.2: Labels of instructiesVoldoendeBij formulieren waar input van een gebruiker wordt verwacht, hangt aan ieder invulveld een ARIA-label met de beschrijving van dat invulveld (“Voornaam”, “BSN”, etc.).
3.3.3: FoutsuggestieVoldoendeDe gebruiker krijgt een tekstveld te zien met wat er verbeterd moet worden aan een verkeerd ingevuld veld (bijvoorbeeld: “BSN moet 8 of 9 cijfers hebben”).
3.3.4: Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevensVoldoendeEr wordt op BSN (de 11-proef), postcode en adres gecontroleerd of de invoerwaarde correct is.

4 Robuust

4.1 Compatibel
Success CriteriumUitkomstBevindingen
4.1.1: ParsenVoldoendeDe pagina’s hebben volledige begin- en eindtags, er zijn geen dubbele attributen en alle ID’s zijn uniek.
4.1.2: Naam, rol, waardeVoldoet nietVoor alle componenten van de gebruikersinterface kunnen de naam en rol door software bepaald worden. Er wordt echter gebruik gemaakt van een combobox die niet onder één van de 4 toebeschreven rollen valt.
4.1.3: StatusberichtenVoldoendeStatusberichten, zoals het verkeerd invoeren van een invulveld, hebben de rol “status”.

Webtechnologie

HTML,CSS,WAI-ARIA,JavaScript,PDF

Onderbouwing van de evaluatie

Gebruikte webpagina’s: